Употребяваме бисквитки, за да разберем как използвате нашия уебсайт и да подобрим ефективността му. Оставайки на този уебсайт, Вие се съгласявате с нашата Политика за бисквитки.

VM Finance Group

Търсене

25.09.2018

Нов живот за училището в Майока

arrow down

 близост до бреговете на езерото Маняра (Северна Танзания) се намира селището Майока. Населението му наброява около 7,000 души. Местните жители (Масаи) обитават къщи, изградени от кал, слама и дърво.

Липсва всякаква обществена инфраструктура, с изключение на основното училище и клиника, които получават подкрепа от Africa Foundation. В Майока ежедневието протича по един по-различен начин. В селището липсва електро- и водоснабдяване. През деня възрастните обитатели отсъстват от селото, тъй като денят им започва още призори, когато се отправят на дълъг и несигурен път в търсене на прехрана (лов/ риболов) и вода за децата си и по-възрастните жители. Когато родителите отсъстват, най-голямото дете в семейството (обикновено на възраст м/у 9-12 год.) се грижи за своите братя и сестри. Най-голямата опасност за децата са бабуните, които се движат на стада от 50 до 200 бр. и представляват реална заплаха за живота на по-малките.

Местното училище е основано през 1973 г. и предоставя образование на деца до 7 клас. Сградата на училището датира още от края на 19 век, когато районът е част от колонията Германска Източна Африка. Първоначално изградена като склад за слонски бивни, базата не е ремонтирана от нейното построяване, няма врати и прозорци, голяма част от покрива липсва, което не позволява провеждането на учебни часове по време на дъждовния период. Пропита е от миризмата на разлагащата се плът от слонските бивни, които са били складирани там с години. Освен тежкото състояние на помещенията в училището, съществува и друг критичен проблем, свързан с големия брой ученици и ограничения капацитет по отношение на материална база и преподаватели.

Училището преди ремонта

По време на свое пътуване до южния континент и посещение на селището Майока, Александра и Васил Мирчеви стават свидетели на предизвикателствата и трудностите, пред които са изправени ежедневно жителите на Майока. Дълбоко развълнувани от видяното и в стремежа да помогнат за един по-качествен достъп до образование, те даряват средства за ремонт на училищната база.

Благодарение на предоставената подкрепа от ВМ Финанс Груп, Africa Foundation осъществява цялостно освежаване на сградата. В резултат на ремонтните дейности, училището се сдобива с три изцяло обновени стаи, в които се обучават 173 деца, разпределени в 3 класа. Освен учебните помещения, покривът, прозорците, вратите и зоната около сградата също биват ремонтирани и обезопасени. След приключване на ремонтните дейности, всеки клас в училището вече има своя собствена стая, което предоставя възможности за провеждане на повече часове, по-добра подготовка за изпити и по-малък брой деца, както и капацитет за записване на деца от съседни общности.

Училището след ремонта

В благодарствено съобщение до ВМ Финанс Груп, Найъл Андерсън, Регионален Директор за Източна Африка в andBeoynd, споделя: 

„Изключително благодарни сме за щедрото Ви дарение! С него Вие променяте живота на децата, учителите и общността в района!"

Ето и откъс от благодарственото писмо на г-н Андерсън: 

"Once again – ourselves along with the school are extremely grateful for your generous donation, it has been a great help to the school and the kids, in having a properly working classroom to teach and learn in."

Yours truly,


Niall Anderson

Niall Anderson | Regional Director - East Africa | &BEYOND

Предишна новина

Следваща новина