Употребяваме бисквитки, за да разберем как използвате нашия уебсайт и да подобрим ефективността му. Оставайки на този уебсайт, Вие се съгласявате с нашата Политика за бисквитки.

30.06.2011

Зеленият кръг се събра в името на „Зеленото бъдеще на България”

arrow down

На 30 юни се проведе вторият зелен форум, организиран от сп. „Мениджър“ и Глобул под надслов „Зеленото бъдеще на България“. Събитието се състоя в градината зад музея “Земята и хората” в София, а модератор бе Юлиан Попов - председател на Училището по политика.
Специален  гост на събитието бе г-н Жозе Родригеш Душ Сантуш, световноизвестен писател, журналист и преподавател, автор на бестселърите „Седмият печат” и „Божията формула“. Писателят откри събитието като зададе посоката на разговорите във форума.


Със своето експозе на тема „Краят на петролната ера“ той очерта проблемите пред света – независимо дали става дума за икономиките или за хората като индивиди. По повод глобалното затопляне и високите въглеродни емисии, Жозе Родригеш Душ Сантуш сподели своята концепция за „температурата на земята като живо същество“ и подплати теорията си с конкретни примери като природни явления, биофизични и химични процеси, използваше математиката, икономиката и статистиката. Душ Сантуш сподели защо според него иде краят на петролната ера, като приведе множество доказателства посредством икономически анализ – той разгледа всички географски точки по света, от които се добива петрол, за да докаже теорията си, че вече човечеството трябва сериозно да се замисли за по-широко използване на възобновяемите енергийни източници, тъй като залежите на гориво се изчерпват стремително и трябва да има алтернативни източници, от които да се захранват световните икономики. Той заключи, че ако разчитаме само на земните залежи, скоро повечето икономики ще започнат да страдат – а оттам да страдат и хората, тъй като те понастоящем зависят изцяло от това.

Като естествено продължение на неговото експозе и отговор от страна на бизнеса, в първия панел бяха обсъдени темите „Как да намалим зависимостта от въглеродните енергийни източници“, „Енергийна ефективност и пренос на енергия“, „Новият закон за ВЕИ – възможности и рискове“ и „Бизнес стратегии, които включват намаляването на въглеродния отпечатък“. Панелисти бяха Катрин Барбър - временно управляваща посолството на Великобритания, Снежана Семова - управител на „Сейнт Гобен Вебер България”, Боряна Манолова - главен изпълнителен директор на Siemens за България, Цветелина Бориславова - Clever Synergies Investment Fund и Георги Ангелов - старши икономист в „Отворено общество”.

Във втория панел продължи обсъждането на алтернативните възможности за пътуване и придвижване на стоки, като тук организаторите сложиха акцент върху ролята на държавата в създаването на икономически модели, които осигуряват развитието на ел. транспорт, върху зелените политики на правителството и подкрепата на бизнес от страна на държавата. Панелисти бяха Нона Караджова - министър на околната среда и водите; Камен Кичев - зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Евгени Ангелов - зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма, Бернар Нувиал, управител на Rеnault-Nissan България и Мартин Заимов - председател на Българската асоциация на електрическите превозни средства.

Третият панел бе посветен на проблема за водата и отпадъците в бизнеса като участие в него взеха директори на предприятия, свързани със замърсяването на околната среда като Дарина Стоянова - президент на „Хенкел България”, Радослав Босилков - изпълнителен директор на завода за рециклиране "Надин", Серхио Кастро - изпълнителен директор на Roca-България и др.

Предишна новина

Следваща новина