Употребяваме бисквитки, за да разберем как използвате нашия уебсайт и да подобрим ефективността му. Оставайки на този уебсайт, Вие се съгласявате с нашата Политика за бисквитки.

VM Finance Group

Търсене

05.05.2023

„Хоризонти 2023“: Културата създава големите идеи, бизнесът ги осмисля

arrow down

На 4 май се проведе ежегодната инициатива на списание „Мениджър“, в която медията среща светли умове на нашето съвремие с най-високо ниво лидери в бизнеса на България. Целта е приобщаване към един необичаен подход към взаимодействие между културата и бизнеса, което да очертае пътя към постигане на по-осъзнато и развито общество. 

Инициативата се проведе под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Поздравителен адрес от негово име прочете икономическият му съветник Диляна Славова. "Удоволствие е и тази година да бъда патрон и да ви поздравя по повод ежегодната среща "Хоризонти". Поздравявам екипа на списание "Мениджър" за организирането на галавечерта…Културата има водещо значение за развитието на обществото. Невъзможно е да бъде постигнат реален прогрес, ако той има единствено материални императиви и липсва стремеж към постигането на баланс между технологиите и духовните постижения.“

Модератор на събитието беше един от най-изявените кинодейци у нас – Виктор Божинов. Той откри втората визионерска галавечер на списание „Мениджър“ с думите: "Отговорният бизнес има мисията да се бори с отчужденията в обществото. Културата са нашите инстинкти, насочени по един единствен път. Въпросът е, че ние трябва да знаем какъв е този път и накъде ни води. Важно е да изберем посоката напред, но и посоката нагоре, за да можем да видим общото, голямото и глобалното. Само с поглед отгоре можем да чертаем правилните посоки и да градим духовни хоризонти, които да ни изпълват със смисъл.“ 

Александра Мирчева – председател на Съвета на директорите на "ВМ Финанс Груп" и издател на списание "Мениджър" коментира "За пореден път поставяме  на фокус културата като ѝ отдаваме заслуженото значение на основен двигател на гражданското развитие на модерното общество. Като медия ние продължаваме да работим за интегрирането и подкрепата на бизнеса, в провеждането на проекти и събития, имащи трансформационно значение за културното съдържание. Ние знаем, че културата играе роля за постигането на такова качество на живот, която прави отделния гражданин просветена, пълноценна, свободна личност. Културата е убеждение, морален пътеводител. Културата развива и привлича таланта и разгръща човешкия разцвет. Затова вече 25 години като издатели ние продължаваме да работим за развитието на връзките между бизнеса, културата, институциите и обществото".

Специален гост на галавечерята, която постави на фокус културата, беше изтъкнатият германски учен, историк и музиколог Матиас Теодор Фогт - основател и директор на Института за културни инфраструктури в Саксония. „Поканен съм да говоря по много трудна тема, която е важна не само за България, но особено за младите, които трябва да вземат решение дали да останат в държавата", обърна се той към всички участници във визионерската гала вечер, добавяйки "Огледайте тази зала, тук е събран бизнес елита на България". По думите му, в днешните сложни времена можем да потърсим решение в "капитала на страстта". Страстта - към това което правим, работим, създаваме е тази, която е необходима на гражданите и бизнеса, за да подготвят силите на страната за бурните времена, заяви той. „Уважаеми предприемачи, бъдете активни и попитайте младите си служители как може да се повиши капитала на страстта във вашата компания. Обяснете на младите си служители какво е страст и колко много означава тя за вашата компания и ги оставете да помислят самостоятелно и да ви предложат нови проекти. Сигурен съм, че може да използвате страстта, с която управлявате бизнеса си в полза на страстта в цялата страна“, завърши изказването си Фогт.

Гостите на галавечерта имаха възможност да чуят и музикалните изпълнения на младите български таланти Диана Чаушева и Сион Найман.

Предишна новина

Следваща новина