Употребяваме бисквитки, за да разберем как използвате нашия уебсайт и да подобрим ефективността му. Оставайки на този уебсайт, Вие се съгласявате с нашата Политика за бисквитки.

17.03.2012

За първи път в света Johnnie Walker представи в България иновативната технология Pavegen

arrow down

Над 200 000 стъпки направиха българите върху плочките на иновативната технология Pavegen, която Johnnie Walker представи за първи път в света у нас като финал на проекта Keep Walking в София. Инсталацията от плочки, която превръща кинетичната енергия от стъпките на хората в електричество, бе открита

 на 5-ти март от посланика на проекта Keep Walking за България режисьора Явор Гърдев и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и остана пред Народния театър „Иван Вазов” до 17 март. Всяка стъпка върху инсталацията от плочки Pavegen генерира средно 6W електроенергия. Така за по-малко от две седмици българите произведоха над 1200KW електроенергия, която би била достатъчна да захрани една енергоспестяваща крушка за 61 135 часа или почти 7 години.

Технологичното решение Pavegen беше изборът на българите сред общо трите предложения в проекта Keep Walking. С над 40 млн. крачки, събрани във Фейсбук и чрез специално разработеното приложение за iPhone, българите определиха кой проект да реализира Johnnie Walker у нас. Любопитен факт е, че във всички европейски държави, в които се реализира проекта Keep Walking, навсякъде бе избрана новаторската технология Pavegen.

Pavegen е система от плочки, които, поставени върху настилката на оживени пешеходни зони, превръщат стъпките на хората в един неизчерпаем източник на електроенергия. Изобретението е дело на 25-годишния англичанин Лорънс Кембъл-Кук, който разработва прототипа му още докато учи в университета. 100% от повърхността на плочките е от рециклирана гума, а основата – от над 80% рециклирани материали. Технологията на Pavegen печели много награди, номинирана е и за „Продукт на годината” във Великобритания, наред с разработки като iPad на Apple.

 

Предишна новина

Следваща новина