Употребяваме бисквитки, за да разберем как използвате нашия уебсайт и да подобрим ефективността му. Оставайки на този уебсайт, Вие се съгласявате с нашата Политика за бисквитки.

VM Finance Group

Търсене

Основател

Васил Мирчев

"Без морал няма успех"

arrow down
quote-image

Обичам възможността да превръщам идеите в реалност. Това винаги е било част от мисълта ми.

Това е кредото на личност с изключителен характер и визионерски полет на мисълта. Това е история за това да бъдеш отличителен, да не следваш коловозите, а винаги да разчупваш стереотипите, да създаваш, моделираш и променяш средата на предприемачеството в България. Това е историята за създателя на ВМ Финанс Груп АД Васил Мирчев, положил началото на една от най-успешните и до днес бизнес организации в България.

„Духът е най-голямата движеща сила. Духът е това, от което се нуждае всеки, за да изгради бизнес и да му се отдаде безусловно. Докато може да съхрани тази своя вътрешна сила, нищо не може да го победи освен собствения му начин на мислене.“
quote-image

Без късмет човек е заникъде. Но няма човек, роден без късмет. Просто трябва да го хване. Аз съм израснал без баща, в самото начало нямах и подходящото образование, но “хващах” птичето, кацнало на рамото.

Годината е 1994 г. България преминава през тежка институционална и обществена криза. Страната ни става асоцииран член на НАТО. Правителството на Любен Беров подава оставка след като не успява да реформира държавните институции и да стартира приватизацията на губещите предприятия. Президентът Желю Желев разпуска парламента и насрочва нови парламентарни избор. Във времена на несигурност г-н Мирчев сбъдва една от големите си мечти и създава една от първите у нас компании в областта на информационните технологии „Нет Ис“. 
През януари 1996 г. Народното събрание отхвърля втория вот на недоверие срещу кабинета „Виденов“. Напрежението в страната нараства. Започват продължителни масови протести с настояване за оставката на правителството. На фона на тези динамични събития г-н Мирчев създава логистичната компания „Бултранспорт Лоджистик & Сървисис“, по-късно преименувана на „Мувио Лоджистикс“. Днес компанията предлага пълно логистично 3PL обслужване, включително пакетиране, фолиране, спедиция, данъчно и митническо обслужване и пр.

В началото на 1997 г. България изпада в дълбока политическа и финансова криза. Големите градове са обхванати от протести, блокирани са пътища и улици. Страната е изправена пред хиперинфлация, която унищожава спестяванията на огромното мнозиноство от българите, но и стопява дълговете на кредитните милионери. За няколко месеца фалират 15 банки. В една от най-тежките за българската икономика години са създадени фирма „Нет ис Сат“, специализиран доставчик на интернет услуги, а от 2006 г. и лицензиран телекомуникационен оператор, както и рекламната агенция „A Tийм“, която предлага интегрираните маркетингови комуникации- ATL, BTL, събитиен мениджмънт. По-късно добавя към портфолиото си и дигитални услуги.

Май, 1997 г. – страната има нов парламент и правителство, начело с Иван Костов, което стартира с програма за бързи и решителни реформи. Въвежда се валутен борд, който стабилизира финансовата система. Намалява се делът на контролираните цени и се стартира мащабна приватизация. За периода 1997 – 2001 са приватизирани 45% от държавните активи, сред които важни предприятия като БГА „Балкан“, Кремиковци АД, Видахим и др.

V_Mirchev
Пресконференция на Консултативния съвет на Глобалния договор на Програмата за развитие на Обединените нации България. Г-н Мирчев е Председател на Съвета.

В тази среда, през 1998 г. г-н Мирчев създава първото българско месечно бизнес списание «МИТ» (Мениджмънт Икономика Технологии), което по-късно през 2001 г. се преименува на списание «Мениджър». Изданието става лидер в категорията на бизнес списанията, без аналог като тематична концепция и без конкурент като пазарно присъствие, носител на знака Superbrand, награди от Българската стопанска камара, Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси, Гранд При за печатна медиа на MEDIAMIXX, Статуетка “Златен Чадър” и др. 

quote-image

Не само издателският бизнес е рискован, предприемачеството въобще е рискована дейност. Но издателският бизнес създава култура, образова, възпитава към добро.

През 1998 г. се създава и компанията „Трансимпорт“, специализирана в дейностите внос, маркетинг и дистрибуция на бързооборотни стоки, по-късно преименувана в „Делион“ и компанията „Аско“, вносител и дистрибутор на продуктите на легендарния канадски конгломерат „Seagram company“ („Сииграм”) за България.

Следва финансова стабилизация и ниска инфлация след решение за деноминация на българския лев през 1999, който се изравнява с германската марка. В същата година България получава покана да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз.

2001 г. задава нов етап в Прехода с появата на Национално движение Симеон Втори“ (НДСВ). То представя програма, в която се обявява срещу корупцията и голямото социално разслоение и иска доверие за национално управление за 800 дни. Това е годината, в която са създадени „Авенди“ - водеща компания в маркетигна и дистрибуцията на бързооборотни стоки и „Интернешънъл Хюмън Рисорсиз“ (IHR), първият акредитиран учебен център за България, който представлява международно признатите институти за професионална квалификация в сферата на човешки ресурси, счетоводство, финанси, маркетинг, покупки и доставки.

quote-image

Бизнесът се състои единствено от идеи, които решават проблеми и нужди на хората, но сами по себе си тези идеи не биха се развили, ако не бъдат изпълнени, задвижени от хората.

2004 е година, белязана за България от най-важното външнополитическо събитие - присъединяването към НАТО . В тази година се създава фирма „Травъл Ритейл Дистрибюшън“ (TRD), която по-късно се преобразува в съвместен джойнт венчър с немската компания „Gebr. Heinemann“. В същата година е създадена фирма „Ню Систем“, водеща инженерингова фирма за сградна автоматизация, непрекъсваемо електрозахранване и енергийна защита.

2005 г. протича под знака на предстоящото присъединяване на България към ЕС. Многопартиен парламент излъчва трипартийно правителство , начело със Сергей Станишев. За бизнес организацията това е година на реструктуриране на съществуващите дружества. Въвежда се корпоративен модел на управление, обединявайки създадените фирми в холдингово дружество „ВМ Финанс Груп” АД.

quote-image

Обществото ни трябва да създава успешни и можещи хора, които да генерират благосъстояние. Когато имаме добро образование на хората, те ще са знаещи и търсени на пазара. Когато изградим ценности, основаващи се на стремеж към по-добър живот, постигнат чрез труд, усилие и постоянство, ще поемем по пътя на успеха.

На 1 януари 2007 г. България става пълноправен член на ЕС. В същата година е създадена „ABC Детски Център“ - верига образователни детски градини, работеща с посолства, международните компании и български семейства.

meeting
Среща с Генералния секретар на ООН - Бан Ки-Мун

2009 г. Г-н Мирчев е избран от общото събрание на централата на БФКК за Президент на Федерацията по Кану Каяк и за Председател на Консултативния Съвет на Глобалния договор на ООН в България, доброволна мрежа от членове, насърчаваща бизнеса да развива социално отговорни практики и проекти за опазване на околната среда в ежедневната си дейност. В тази година „ВМ Финанс Груп“ създава компанията „Меню“ в областта на предплатените корпоративни услуги, която по-късно прави джойнт венчър със световния лидер „Edenred“ и продължава своята успешна дейност под името „Идънред България“ и до днес. 

quote-image

Щастието е нещо постижимо, но трябва да се борим за него. Трябва да осъзнаваме какво ще ни доведе до това щастие. Това важи за цялото общество. Защото щастието на един индивид е по-голямо, ако е доволно и щастливо обществото. Не можеш да се радваш на успехите си сам на своя остров. Нашето общество има още да воюва за своето щастие.

Днес ние продължаваме да надграждаме тази история на успеха. Поглеждаме назад с гордост към наследството на нашия основател и всички, допринесли за изграждането и утвърждаването на нашата компания. Градим стратегически визии за бъдещето, прекрояваме бизнеса, развиваме талантливи потенциали, надпреварваме се с най-добрите и тичаме със скоростта на промяната.

Васил Мирчев

Г-н Васил Мирчев завършва Университета за национално и световно стопанство и Националната спортна академия. Комбинацията от изучаване на международната търговия и финанси и спорта обединяват академичното знание със силна воля, стремеж към успех, състезателен дух и дисциплина.

Това се превръща в движещата сила на повече от 25 години предприемачески опит, свързан със създаването на компаниите на ВМ Финанс Груп. Днес холдинговото дружество управлява портфолио от компании в областта на логистика, дистрибуция, ритейл, маркетинг и реклама, издателска дейност и образование.

Австрийската банка „Гутман" награждава Васил и Александра Мирчеви за „Най-добър семеен бизнес в Централна и Източна Европа",  „За благотворителност в Централна и Източна Европа" и за „Най-добър семеен бизнес в България".
Г-н Мирчев на палатков преход с миграцията на животните в Серенгети.
Среща с Генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун.
Г-н Мирчев на ветроходно състезание в Сочи.
Връчване на първото място на купата на федерацията за отличилите се през 2009 г. клубове по кану-каяк (на клуб „Локомотив").
Александра и Васил Мирчева на една от последните им снимки заедно за обръщението им в Мениджър на годината.
Корица с издателите на юбилейно издание на сп. Мениджър - Александра и Васил Мирчеви, по случай 20-годишнината от създаването на Мит Прес.
Александра и Васил Мирчеви на Мениджър на годината 2010.
Участие на г-н Мирчев в предаването „В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.
Пресконференция на Консултативния съвет на Глобалния договор на Програмата за развитие на Обединените нации България. Г-н Мирчев е Председател на Съвета.
Г-н Мирчев на Мениджър на годината.
arrow-left
arrow-right

Васил Мирчев