Употребяваме бисквитки, за да разберем как използвате нашия уебсайт и да подобрим ефективността му. Оставайки на този уебсайт, Вие се съгласявате с нашата Политика за бисквитки.

VM Finance Group

Търсене

Програми за развитие

Програми за развитие

arrow down

„Клиентите не идват първи. Първо идват служителите. Ако вие се погрижите за служителите си, те ще се погрижат за клиентите ви.“

Ричард Брансън

Въвеждащо обучение

Водещо за доброто бъдещо развитие на новите колеги в екипа е бързата интеграция в екипа, което е сред основните ни приоритети.


Всеки нов колега прекарва един вдъхновяващ ден с интеркативни работилници в компанията на колеги от най-високото до най-ниското ниво в организацията. Създаваме усещане за принадлежност и сплотена вътрешна общност.


През първия работен ден всеки нов служител получава автоматичен имейл с персонализиран план за въвеждане. Осигуряваме Buddy (ментор), който да му е опора в процеса по въвеждане.

arrow-left

Въвеждащо обучение - 01.09.2022

Въвеждащо обучение - 01.09.2022, Отбор "Делион"

Въвеждащо обучение - 01.09.2022, Отбор "МИТ Прес"

Въвеждащо обучение - 01.09.2022, Отбор "АВС Детски център"

Въвеждащо обучение - 01.09.2022, Отбор "А Теам"

Въвеждащо обучение - 01.09.2022, Отбор "Авенди"

Въвеждащо обучение - 01.09.2022, Отбор "Edenred"

Въвеждащо обучение - 01.09.2022, Отбор "Гебр. Хайнеман България"

Въвеждащо обучение - 01.09.2022, Отбор "ВМ Финанс Груп"

Въвеждащо обучение - 01.09.2022, Отбор "Мувио Лоджистикс"

arrow-right

План за развитие

Амбициозни сме! Смели сме! Стремим се към иновации и големи успехи!

Имаме хъс да се подобряваме непрекъснато чрез смарт целите и индивидуалните планове за развитие, които има всеки служител в организацията. И както членовете на едно сплотено семейство се подкрепят винаги, така и ние, подкрепяме нашите служители в тяхното развитие.


Даването на честна и обективна оценка е наша кауза, и ние отделяме средно по 10 дни на година за всеки в организацията, като разглеждаме прогреса на плана за развитие, междинното и годишното представяне, калибрираме оценката му на ниво екип. Често разглеждаме израстването на служителите в 3-годишна перспектива и имаме план за развитие на способностите им.

arrow-left
arrow-right

Програма за таланти

Идентифицираме, развиваме и подкрепяме талантите в техния професионален растеж.


Имаме изградена методология за подбор, валидиране и развитие на талантите, за да изградим нашия мениджърски екип отвътре. За нас еднакво важни са, както талантите, които имат лидерски потенциал и могат да се развиват в мениджърски позиции, така и тези с брилянтна експертиза, които могат да се развиват хоризонтално.

arrow-left
arrow-right